Bier&spijs


Spaghetti met tomaten-biersaus


Ingrediënten (voor 4 personen)
2 eetlepels olijfolie
150 gram ontbijtspek of bacon, van een stuk gesneden
1 witte ui
1 kleine prei, alleen het lichte deel
3 teentjes knoflook
8 takjes tijm
2 eetlepels tomatenpuree
500 gram rundergehakt
65 milliliter worcestersaus
1 flesje trapistenbier á 330 ml (bijvoorbeeld Trapisten Rochefort 8)

1 blik gepelde tomaten á 400 gram (Pelati)
500 gram spaghetti of bucatini
50 gram parmezaanse kaas
Een paar takjes bladpeterselie

Bereiding

  • Snijd het spek in kleine blokjes. Snipper de ui. Snijd de prei in heel dunne plakjes. Pers de
    knoflook uit of snijd heel fijn. Rits de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak het spek in circa 5 min tot ze
    enigszins gebruind zijn. Doe de ui en prei erbij en bak dit 4 minuten, tot de groenten zacht zijn.
    Blijf af en toe roeren, laat de groenten niet aanbakken. Doe nu ook de knoflook en tijm erbij en
    bak al roerende nog 2 minuten.
  • Zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit voor een minuut terwijl je blijft
    roeren. Doe het gehakt erbij en bak dit circa 5 minuten al roerende, tot het gehakt bruin is. Voeg
    dan de worcestersaus, het bier en de hele inhoud van het blik gepelde tomaten toe. Roer goed
    door, breng de tomaten-biersaus aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat de saus minimaal 30
    minuten zachtjes koken, maar langer mag ook. De tomaten-biersaus moet wat indikken.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar en schep – voordat je de pasta afgiet – een klein kopje
    met kookwater uit de pan. Giet de pasta nu af. Voeg het kookwater toe aan de tomaten-biersaus
    en roer even. Voeg nu de pasta toe aan de saus en schep alles goed door elkaar.
  • Rasp de parmezaanse kaas. Snijd de peterselie fijn. Verdeel de pasta over de borden en
    bestrooi met parmezaanse kaas en peterselie.

 

Waar zijn wij te vinden

Kaart van Nederland met ABT cafés